Eerste SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek: 16 tot en met 20 september

Al 17 jaar organiseert SCHOOL op SEEF de Schoolbrengdag. De dag is in de loop der jaren uitgegroeid van een lokale actie tot een evenement in de hele provincie Zuid-Holland. Vorig jaar deed een recordaantal van 200 scholen aan de Schoolbrengdag mee. Dit jaar groeit de dag nog verder, tot de SCHOOLBRENGWEEK.

Een week waarin we ouders en leerlingen oproepen om zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te gaan. Want lopen of fietsen naar school is:

  • Goed voor je gezondheid en bewegen bevordert je leerprestaties,
  • Goed voor de verkeersveiligheid bij school,
  • Goed voor de verkeersvaardigheid van de kinderen,
  • Goed voor het milieu,
  • en het is nog eens leuk ook!

4 voordelen van lopen fietsen

Fantastisch als jullie school de hele week ouders en leerlingen oproept om lopend of op de fiets te komen. Maar natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om hier slechts één of meerdere dagen van deze week aandacht aan te besteden.

Omdat het meestal de ouders zijn die de mobiliteitskeuze maken, willen we dit jaar nog meer inzetten op de ouderbetrokkenheid. Daarbij is de rol van ouders in de verkeersopvoeding van hun kind(eren) belangrijker dan zij zelf denken

Deelnemende scholen ontvangen lessuggesties om invulling aan de Schoolbrengweek te geven.

Meld uw school aan

De Schoolbrengweek wordt gehouden in de derde week van het nieuwe schooljaar. Dit is een goed moment om ouders en leerlingen te laten wennen aan het lopen en fietsen naar school. Het is immers gemakkelijker om nieuw gedrag aan te leren dan om bestaand gedrag aan te passen. Dus meld ook uw school aan op schoolopseef.nl/aanmelden-schoolbrengweek-2019.

Vergeet hierbij niet om gelijk de gratis poster te bestellen om zo de Schoolbrengweek onder de aandacht van ouders en leerlingen te brengen.

Onderdeel Themaweek "Maak een Punt van Nul"

De SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek is onderdeel van de Themaweek "Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers" waarin op allerlei plekken in Zuid-Holland op allerlei manieren aandacht wordt gevraagd voor verkeersveiligheid. Dus in de week van 16 t/m 20 september 2019.
Dit is ook de Europese Mobiliteitsweek, waarin de Europese Commissie aandacht aan duurzame vormen van vervoer en bewust autogebruik.

'Pimp je fiets' wedstrijd

Na het grote succes in 2017, is hij weer terug: de ‘pimp je fiets’ wedstrijd. Tijdens de wedstrijd mogen leerlingen hun fiets of schoenen zo mooi mogelijk versieren. Van de drie mooist versierde schoenen of fietsen kan de school een foto insturen. Bij een wedstrijd hoort natuurlijk een prijs. Bij deze wedstrijd is er zelfs een dubbele win-kans. Inzendingen doen eerst mee aan de regionale voorronde. In iedere regio wordt een winnaar gekozen. Uit alle inzendingen kiest een jury ook de winnaar van de provincie Zuid-Holland. Deze inzending wint een prijs voor de hele school, namelijk de ‘Magic Traffic Show’. De Magic Traffic Show is een educatieve voorstelling over het verkeer. De show speelt in op de veiligheid van kinderen in het verkeer en het plezierig leren van verkeersregels. De act heeft diverse circus elementen zoals éénwielfietsen, jongleren en goochelen maar zit ook boordevol humor en educatie! Kijk op www.voorstellingverkeer.nl voor meer informatie over de show.

Onder downloads vindt u meer informatie en de spelregels voor scholen, een voorbeeldbrief voor de ouders en leerlingen.

foto versierde fietsen en schoenen

Lestips en meer

Onder downloads vindt u lessuggesties om invulling aan de Schoolbrengweek te geven. Maar ook uw reguliere lesmethoden bieden veel ideeën. Kerndoelen die passen bij de Schoolbrengweek zijn:

  • Mens en Samenleving: Verkeer
  • Natuur en Milieu
  • Wetenschap en Techniek
  • Ruimte

Maar laat onze suggesties uw eigen creativiteit niet in de weg staan!

U vindt hier ook suggesties voor artikelen in uw nieuwsbrief en een persbericht om iedereen te laten weten dat u meedoet aan de Schoolbrengweek.

De Schoolbrengweek Monitor

Inventariseer met onze digitale ‘Schoolbrengweek Monitor’ hoeveel leerlingen er lopend, op de fiets zijn gekomen of met de auto zijn gebracht. Ook handig wanneer u later in het schooljaar nog eens wilt monitoren hoe het staat met het haal- en brenggedrag. Maak uw account aan op schoolbrengmonitor.nl

Bekijk hier een korte uitleg en hier de uitgebreide handleiding.

Pakket Op voeten en fietsen naar school – Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland heeft het pakket ‘Op voeten en fietsen naar school’ wat goed aansluit bij de Schoolbrengweek. Het pakket bestaat uit een handleiding, 100 stickerkaarten, 1000 fiets stickers, 1000 loop stickers, 3 aankondigingsposters, 4 actieposters voor meetresultaten en 100 stickers om weg te geven. Het is gratis voor scholen met het VVN Verkeersouderlidmaatschap!
Meer informatie over het pakket vindt u hier.
Meer informatie over het Verkeersouderschap vindt u hier.

De belofte voor ouders

Samen met de Fietsersbond*) organiseren wij dit jaar tijdens de Schoolbrengweek de ’belofte’.
Ouders kunnen vanaf 1 september 2019 op de website belofte.schoolopseef.nl aangeven dat zij in de Schoolbrengweek lopend of op de fiets naar school zullen komen.
Je hoeft niet te beloven altijd met de fiets te gaan (mag natuurlijk wel), maar wel om vaker te kiezen voor de fiets of lopen. Of je het nu doet voor de ervaring van je kinderen, voor betere schoolprestaties, voor de verkeersveiligheid, het milieu of voor je eigen gezondheid: de belofte maakt je bewust van alle voordelen van het fietsen.
De school met (naar verhouding) de meeste beloften wint ook nog eens een mooie prijs!
Vergroot je winkans: nodig andere ouders van de school ook uit om de belofte te doen. Zit je in een WhatsApp-groep van school? Deel deze actie dan met andere ouders en vergroot zo de winkans van jullie school.!

Het fietsende schoolkind
*) In september zet de Fietsersbond het fietsende schoolkind centraal. Hoe eerder een kind begint met fietsen, hoe groter de kans is dat hij of zij dat blijft doen tot op late leeftijd. Meer informatie over het fietsende schoolkind vindt u hier


In dit filmpje gaan leerlingen van de Haagse Houtwijkschool in gesprek met ouders, leerkrachten en elkaar over lopend en fietsend naar school gaan

Meer weten?

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U bevindt zich hier: Home | Schoolbrengweek 2019
U bevindt zich hier: Home | Schoolbrengweek 2019