Meer informatie over de Maand van de Veilige schoolomgeving vindt u op de website.

Natuurlijk willen we het liefst dat ouders met hun kinderen lopen of fietsen naar school. We organiseren in de derde week van september de schoolbrengweek, waarin we ouders oproepen om massaal lopend of fietsend naar school te komen. Lopen en fietsen is gezond, goed voor het milieu en de schoolomgeving is rustiger en veiliger. 

Ouderbetrokkenheid

Als ouder / verzorger heeft u een belangrijke rol in de veilige overstap van de basisschool naar, uiteindelijk, de middelbare school. Jong geleerd is oud gedaan, daarom is het vanaf de kleuters al belangrijk om meters te maken. Meer weten? Bekijk onze infographic.

Het is hoe dan ook belangrijk dat kinderen goed leren fietsen. Als ouder kunt u hieraan bijdragen. We geven hieronder een aantal tips.

Lopen en fietsen? Daar word je wijzer van!

Pakt u vaak de auto om uw kind naar school te brengen? Een begrijpelijke keuze. Toch willen wij u uitnodigen om uw kind zo vaak mogelijk lopend of met de fiets naar school te brengen. Want dat heeft veel voordelen.

Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Dat is geen nieuws. Maar er is meer. Uit onderzoek blijkt dat beweging ook het leervermogen van kinderen stimuleert. Door zelf actief aan het verkeer deel te nemen, kan uw kind ervaring opdoen met uiteenlopende verkeerssituaties. Zo groeit het langzaam toe naar zelfstandige verkeersdeelname. En dat is nodig. Want er komt een moment dat uw kind echt alleen op pad gaat.

Hoe meer kinderen te voet of op de fiets naar school komen, des te veiliger wordt de schoolomgeving. En des te aantrekkelijker wordt het weer voor andere ouders om de auto ook eens te laten staan.

Fietshelm op? Doe het dan goed!

Is het dragen van een fietshelm verstandig? Onder fietsers en wetenschappers is het een geliefd discussiepunt. Als het over kinderen gaat, is de discussie extra fel. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Toch is één ding wel duidelijk: áls u of uw kind een fietshelm draagt, doe dat dan wel goed. Alleen dan kunt u er profijt van hebben.

De belangrijkste tips:

  • Gebruik een passende helm. Een helm die te groot is, beschermt niet.
  • Zet hem goed recht op het hoofd. Een helm die naar achter hangt, beschermt niet.
  • Doe de riem onder de kin vast. Een helm die los zit, beschermt niet.
  • Vervang de helm na een harde klap. Een gecrashte helm beschermt niet.

Fietsoefeningen met uw kind

Met uw kind fietsoefeningen oefenen in het verkeer (leeftijd 5 en 10 jaar)

Het is belangrijk het oversteken in moeilijke situaties te oefenen. Moeilijke situaties zijn drukke wegen, geparkeerde auto’s of bochten in de weg. Ook het herkennen van de verkeersborden en het juiste gedrag daarbij is belangrijke lesstof. Daarnaast kunt u met uw kind ook eenvoudige fietsoefeningen in het verkeer doen die de motoriek en het evenwichtsgevoel trainen. En om u daarbij op de goede weg te helpen geven we u graag enkele suggesties voor fietsoefeningen.

Verdere tips:

  • Rechtuit fietsen, eerst met beide handen aan het stuur, later afwisselend alleen met de linker of met de rechterhand aan het stuur.
  • Grote en later kleine bochten fietsen. Met beide handen aan het stuur en later met alleen de linker of de rechterhand aan het stuur.In een bocht naar links de linkerhand uit laten steken en omgekeerd in een bocht naar rechts.
  • Samen fietsen in een rustige straat, waarbij u uw kind altijd voor laat fietsen en de afspraak maakt dat bij elke hoek gestopt wordt
  • Samen fietsen in een drukkere straat. Alleen naast elkaar fietsen in een rustige straat en afspraken maken over de afstand tot de stoeprand en de afstand tussen de twee fietsen.

Op de scholen waar SCHOOL op SEEF wordt toegepast, wordt voor de praktijklessen op straat en op het schoolplein gewerkt met de lessen van Verkeerskunsten. Bij deze praktijklessen zijn er verschillende oefeningen die u als ouder kunt doen om uw kind zo goed mogelijk op te voeden als deelnemer aan het verkeer.

Sharing is caring