Uw kind fietst wellicht in een groepje naar de middelbare school en krijgt meer dan voorheen te maken met verschillende verkeersdeelnemers. Dat dit gevaren met zich meebrengt, bewijst de piek in het aantal verkeersongevallen onder brugklassers in de eerste maanden na de zomervakantie. Als ouder kunt u veel doen om het risico voor uw kind te beperken.
Verken met uw kind de nieuwe route
Verken samen met uw kind de route naar de nieuwe school. Begin daar nu al mee. Herhaal de verkenning nog eens tijdens de zomervakantie en vlak voor de eerste schooldag. Stap onderweg af bij lastige verkeerssituaties. Bespreek die ter plekke.Verken de route ook als uw kind met het openbaar vervoer gaat. Dat voorkomt stress op de eerste schooldag.
Check de fiets
Een veilige fiets is onmisbaar. Een complete controlelijst kunt u vinden op deze website. Let in ieder geval op de volgende punten:
- Goede remmen.
- Goed werkende verlichting: wit of geel licht vóór en rood licht áchter.
- Reflectoren: een rode reflector achterop, doorlopende reflectie aan de zijkanten van voor- en achterband en gele reflectoren op de trappers.
- Een solide bagagedager achterop de fiets, met stevige snelbinders.
- Stuur met goed vastzittende handvaten en een werkende bel.
- Stroeve trappers.
- Goed slot. In de stad liefst twee sloten: een ringslot, plus een ketting- of beugelslot, waarmee de fiets kan worden vastgeketend.
Zorg voor veilig bagagevervoer
De schooltas kan veilig mee achterop de bagagedrager onder stevige snelbinders. Of in een rugzak, met een band over elke schouder.
Laat uw kind goed opvallen… door licht
Fietsverlichting is vooral nodig om gezien te worden. Vuistregel: straatlantaarns aan, dan ook je fietslicht aan. Controleer geregeld of zowel voorlicht als achterlicht werken.
Praat over verkeersgedrag
Veel kinderen doen graag stoer, ook in het verkeer. Snel nog even door rood, rijden met losse handen, elkaar trekken en duwen. Spreek uw kind aan op zijn of haar verantwoordelijkheid. Stoer gedrag in het verkeer is levensgevaarlijk.
Praat over groepsgedrag
Het komt al te vaak voor dat scholieren blindelings achter elkaar aan fietsen zonder zelf uit te kijken.
Zorg dat uw kind zich ’s morgens niet hoeft te haasten
Sta op tijd op en zorg dat de schooltas de avond tevoren is ingepakt. Haast in het verkeer vermindert het opmerkingsvermogen.
Praat met uw kind over de risico’s van bellen en appen op de fiets
En spreek af dat de smartphone onderweg uit blijft.
Nieuwe school, nieuwe route
Met uw kind naar de middelbare school Natuurlijk hoeft u niet met uw kind terug naar de schoolbanken. Die tijd is voorbij. Maar wat u wel zou kunnen doen is met uw kind op de fiets de fietsroute naar de nieuwe school verkennen. Als uw kind na de basisschool naar het vervolgonderwijs gaat bent u waarschijnlijk al weken van te voren samen bezig met allerlei voorbereidingen. U heeft verschillende scholenbezocht, gesprekken gevoerd en uiteindelijk is er een keuze gemaakt. Vervolgens zijn er boeken aangeschaft en is er een boekentas gekocht. Ook het samen verkennen van de nieuwe schoolroute hoort bij deze voorbereidingen.
Op de route naar de nieuwe school zijn nieuwe situaties waarmee uw kind nog geen ervaring heeft opgedaan. Het is goed dat u het kind met deze nieuwe situaties vertrouwd maakt, zodat het kind daar veilig maar vooral zelfstandig mee om kan gaan. Het is daarom belangrijk dat u altijd met uw kind de nieuwe route samen fietst. Liefst een aantal keren. Observeer het gedrag van uw kind in moeilijke situaties en leg uit hoe het veilig met die moeilijke situaties om kan gaan. Zo raakt uw kind vertrouwd met de nieuwe route en weet het waar welke situaties voorkomen.
Tip 1
Zoek eventueel een andere meer veilige route als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw kind.
Tip 2
Samen op een kaart de nieuwe route naar school uitzoeken is een goed begin. Ga daarna samen op pad.
Afspraken maken met kinderen
Zowel thuis als op school worden afspraken gemaakt met kinderen. Die afspraken hebben te maken met de regels die we samen hebben bedacht en die zijn bedoeld om het samenzijn goed te laten verlopen. Thuis heeft u ongetwijfeld een heleboel zaken met goede afspraken geregeld. Denk maar eens aan het handen wassen voor het eten, voeten vegen voordat je naar binnen loopt of dat iedereen zijn eigen rommel op moet ruimen.Ook op school zijn er regels gemaakt waar de kinderen zich aan moeten houden. Zo mogen kinderen niet zonder te vragen zomaar weglopen uit de klas. Een heleboel regels zijn bovendien bedacht in het belang van de veiligheid van het kind. Maar leert u uw kind ook veilig gedrag in het verkeer? Eigenlijk is deze opvoeding in het verkeer een verlengstuk van de opvoeding thuis. Neem dus de tijd om uw kind uit te leggen dat er verkeersregels zijn zodat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Leg uw kind bij elke verkeerssituatie die u samen tegenkomt uit welke regel en welk gedrag bij zo’n situatie past. Bijvoorbeeld waarom men op de stoep loopt en niet op de straat. Of waarom het een straat recht over moet steken in plaats van schuin. Leg uw kind uit waarom het rechts van de weg moet fietsen en niet aan de linkerkant. En ziet u dat uw kind zich in een verkeerssituatie niet aan de regel en de afspraak houdt, corrigeer het dan.
Tip 3
Blijf consequent de afspraken herhalen! In het verkeer is het nakomen van afspraken van levensbelang voor uw kind.
Tip 4
Geef zelf steeds het goede voorbeeld.