SCHOOL op SEEF Verkeersveiligheidslabel voor CBS Juliana

In 2014 was CBS Juliana de eerste school in Leerdam die het Verkeersveiligheidslabel had verdient. Voorwaarden voor basisscholen voor het verkrijgen van het label SCHOOL op SEEF zijn:

  •  Er vindt op school theoretisch en praktisch verkeersonderwijs plaats in alle leerjaren;
  •  Er wordt door de school met de ouders gecommuniceerd over verkeersveiligheid en verkeersopvoeding;
  •  De school heeft de schoolomgeving en schoolthuisroutes goed in beeld, gebruikt dit in het onderwijs en heeft met de gemeente  
     contact over de veilige inrichting van de schoolomgeving en schoolthuisroutes;
  •  De school organiseert extra verkeersactiviteiten;
  •  De school heeft een planmatige aanpak en goede organisatiestructuur.

In het juryrapport schrijft de certificeringscommissie:

CBS Juliana in Leerdam is een school waar SCHOOL op SEEF al jaren plaatsvindt. De school is inmiddels geheel zelfstandig en geeft naast theorie ook praktische lessen op het plein en rond de school. De schoolroutes worden geoefend en de knelpunten worden in kaart gebracht. Samen met de ouders en leerlingen en de wijkagent weet men al jaren het knelpunt voor de school met verkeersbrigadiers te reguleren. Daarnaast is er veel contact met de wijkagent en er is nu een gemeentebrede werkgroep die de knelpunten rondom de Emmalaan aan gaat pakken. De commissie verleent van harte het verkeersveiligheidslabel SCHOOL op SEEF met 20 punten.

Na het welkomwoord door de directeur van de school, mevrouw Caroline van Reenen-Sterk, toonden enkele leerlingen op een speciaal klaargezet parcours de verkeerskunsten die zij ook tijdens de fietslessen op het schoolplein mogen doen. Wethouder Meijdam liet zien dat ook hij zeer vaardig is op de fiets en volgde het voorbeeld van de leerlingen. Dat verkeer ook leuk is demonstreerde enkele leerlingen op stepjes en een-wiel fiets. Omdat de wethouder niet iedere dag op je school is, maakten de leerlingen van de gelegenheid gebruik om enkele vragen aan hem te stellen over verkeer. Zo vroegen de leerlingen zich af wat het belangrijkst is in het verkeer. Wethouder Meijdam gaf als tip om altijd je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Iedereen kan zelf zijn steentje bijdragen aan een veiliger verkeer.

Op het moment dat de wethouder het Verkeersveiligheidslabel aan de school wilde overhandigen, bleek dit tot grote hilariteit van iedereen nog op het gemeentehuis te liggen. Geen enkel probleem natuurlijk, wethouder Meijdam beloofde volgende week weer langs te komen en dat was er gewoon nog een feestje! Het Verkeersveiligheidslabel gaat dan overhandigd worden aan Micha Klijn en Paskal Tzotzis, de jongste en oudste leerling van de school. Want daar draait het immers om, de verkeersveiligheid en –vaardigheid van de leerlingen van CBS Juliana. Als leuk detail vertelde de wethouder dat hij lang geleden zelf ook leerling op CBS Juliana was geweest, maar toen hadden ze nog niet die leuke SCHOOL op SEEF verkeerslessen.
image001

Door het blazen van een enorme hoeveel bellen – immers veel beter voor het milieu dan het oplaten van ballonnen - sloten de leerlingen de uitreiking af.

Bijdrage Ronald Wittenberg

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | SCHOOL op SEEF Verkeersveiligheidslabel voor CBS Juliana
U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | SCHOOL op SEEF Verkeersveiligheidslabel voor CBS Juliana