Verkeersexamens in Papendrecht

Op donderdag 11 mei 2017 fietsten groepjes leerlingen in felgekleurde hesjes door Papendrecht. Het waren leerlingen uit de groepen 7 van de basisscholen die deelnamen aan het praktisch verkeersexamen.

20170511 084935

Op 6 april hadden de leerlingen tijdens het landelijk schriftelijk verkeersexamen laten zien hoe het zit met hun kennis van de verkeersregels en betekenis van verkeersborden. Nu mochten ze laten zien dat ze deze kennis ook in de praktijk kunnen toepassen.

De route van het verkeersexamen voert zoveel mogelijk langs alle scholen. Zo fietsten de leerlingen zowel in hun eigen school- en leefomgeving als in voor hen minder bekend terrein. Ook bracht de route de leerlingen langs de scholen van het Voortgezet Onderwijs, waar ze over niet te lange tijd zelfstandig naar toe moeten fietsen.
Op 14 punten langs de route beoordeelden (groot)ouders de vaardigheden van de 331 leerlingen die deelnamen aan het examen. Zaken waar onder andere op gelet werd zijn: over de schouder kijken en richting aangeven, het goed rechts fietsen, maximaal met z’n tweeën naast elkaar fietsen en natuurlijk het goed toepassen van de verkeersregels. In het totaal werden de leerlingen op 50 onderdelen beoordeeld. Vooraf hadden ouders en leerlingen de mogelijkheid gekregen om de route, onder andere aan de hand van een speciale website, te oefenen zodat het voor de leerlingen tijdens hun examen geen speurtocht was, maar zij hun aandacht bij het verkeer konden houden.

Wethouder J.N. (Jan Nathan) Rozendaal gaf het startschot van het examen. RTV Papendrecht maakte er een beeldverslag van: 

Het examen in cijfers: Er hebben 12 scholen meegedaan, 17 (groot)ouders zaten op de controleposten of hielpen bij het startpunt, er hingen 42 routepijlen langs de route, er is 60 liter limonade gedronken, er deden 331 leerlingen mee en samen hebben de leerlingen 2.188 km gefietst! En zeker niet onbelangrijk, 97% van de leerlingen is geslaagd voor het examen!

De organisatie van het praktisch verkeersexamen is mogelijk gemaakt door de gemeente Papendrecht, de Regio Drechtsteden en SCHOOL op SEEF, het verkeerseducatieprogramma van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH). Samen werken zij aan de missie “Iedereen komt elke dag veilig thuis in de Drechtsteden”.

 Bijdrage: Ronald WIttenberg

 

 

 

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Verkeersexamens in Papendrecht
U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | Verkeersexamens in Papendrecht