Tips

Het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven aan uw eigen kind en aan andere kinderen. Ouders kunnen thuis veel met het kind oefenen, de eerste rondjes in de wijk, leren uitkijken bij het oversteken, uit te leggen wat er in het verkeer gebeurt en welke verkeersborden er zijn, etc.

Daarnaast is het belangrijk dat het kind op een veilige fiets zit, met de juiste beveiligingsmiddelen. Een kind leert het meest door lopend of op de fiets naar school te gaan (en niet op de achterbank van de auto).

En u kunt nog veel meer doen (zie de artikelen hieronder). Dit kost geen extra tijd, dit gaat gewoon mee in de dagelijkse gang van zaken thuis. Als u er maar een beetje aandacht voor heeft.

Een drukte van jewelste

Het is ‘s ochtends en ‘s middags altijd een drukte van jewelste op de straat en stoep voor de school. Net een mierenhoop van door elkaar rennende kinderen, fietsen, auto’s en taxibusjes.

Lees meer: Een drukte van jewelste

Blijf uit de dode hoek

Iedereen heeft wel eens gehoord van de 'dode hoek' van een vrachtauto. Vaak lezen we berichten in de krant waar over een 'dode-hoek'-ongeval met fietsers wordt gesproken.

Lees meer: Blijf uit de dode hoek

Laat je zien in het verkeer

Draai de rollen eens om en vraagt u zich maar eens af of u altijd wel zo goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Lees meer: Laat je zien in het verkeer

Opvallende kleding is zo gek nog niet

Om op tijd op school te zijn moeten kinderen in de winter al vroeg op pad, meestal is het dan nog donker. Het is dan heel belangrijk dat de lopende en fietsende kinderen opvallen in het verkeer.

Lees meer: Opvallende kleding is zo gek nog niet

Bagage en andere hindernissen

Voor kinderen is fietsen in het verkeer een grote inspanning! Ze moeten trappen, hun evenwicht bewaren, de verkeersregels toepassen en ook nog rekening houden met het overige verkeer

Lees meer: Bagage en andere hindernissen

Kinderen achterin, veiligheid voorop!

De auto lijkt zo op het oog een veilige omgeving voor een kind. Maar deze schijn bedriegt, kinderen zijn kwetsbaar en kunnen snel gewond raken.

Lees meer: Kinderen achterin, veiligheid voorop!

Een gezond voorbeeld, een veilige zitplaats

De fiets is een milieuvriendelijk vervoermiddel. En gelukkig zijn er veel ouders die met hun kinderen fietsen, bijvoorbeeld naar school.

Lees meer: Een gezond voorbeeld, een veilige zitplaats

Verkeersregelaar, goed geregeld

Verkeersbrigadiers worden officieel door de politie opgeleid en hebben de bevoegdheid het verkeer op een vaste plek te regelen.

Lees meer: Verkeersregelaar, goed geregeld

Veilig oversteken

Al lijken de verkeersregelaar en verkeersbrigadiers veel op elkaar, tussen beide zit een wereld van verschil.

Lees meer: Veilig oversteken

Nieuwe school, nieuwe route

Natuurlijk hoeft u niet met uw kind terug naar de schoolbanken. Die tijd is voorbij. Maar wat u wel zou kunnen doen is met uw kind op de fiets de fietsroute naar de nieuwe school verkennen.

Lees meer: Nieuwe school, nieuwe route

Juf mama en papa meester

Verkeerseducatie is natuurlijk niet alleen een zaak van de school. In het weekrooster is er officieel maar 45 minuten per week de tijd om aandacht te besteden aan verkeer.

Lees meer: Juf mama en papa meester

Ouders als verkeersonderwijzers

Verkeersonderwijs is natuurlijk niet alleen een zaak van de school. Officieel heeft de school maar drie kwartier per week de tijd in het rooster om aandacht te besteden aan verkeerszaken.

Lees meer: Ouders als verkeersonderwijzers

Kindvriendelijk parkeren

Bezorgdheid over de veiligheid van de kinderen is voor veel ouders de reden om hun kinderen (tot een jaar of 10) met de auto naar school te brengen.

Lees meer: Kindvriendelijk parkeren

Naar school maar dan anders

Bijna dagelijks is het op de straat en op de stoepen bij de school een kleine chaos. Veel ouders brengen alleen hun eigen kind snel even op de fiets of met de auto naar school.

Lees meer: Naar school maar dan anders

Duidelijke afspraak, goed gevoel

Zowel thuis als op school worden afspraken gemaakt met kinderen. Die afspraken hebben te maken met de regels die we samen hebben bedacht en die zijn bedoeld om het samenzijn goed te laten verlopen.

Lees meer: Duidelijke afspraak, goed gevoel

Ouders pas op! U wordt nageaapt

Kinderen leren in hun eerste levensjaren alleen maar door volwassenen na te doen. Zo leren kleine kinderen van u om te praten en te lopen.

Lees meer: Ouders pas op! U wordt nageaapt

Speel op straat niet met je leven

Kinderen zijn speels en impulsief. Hun gedrag in het verkeer is daarom onvoorspelbaar, ze kunnen onverwacht de straat oversteken als ze achter hun bal aanrennen of als ze aan de andere kant van de straat iets interessants zien.

Lees meer: Speel op straat niet met je leven

De stoep en niet verder

Peuters en kleuters zijn ongeremd. Thuis, op school, en ook in het verkeer. Van opvoeders vraagt het veel aandacht en energie om te voorkomen dat er ongelukjes in en om het huis gebeuren.

Lees meer: De stoep en niet verder

Jonge kinderen en hun ontwikkeling in het verkeer, wat opvoeders moeten weten

Jonge kinderen ontwikkelen zich volop. Door hun leeftijd hebben ze een aantal eigenschappen, die doorwerken in de manier waarop ze waarnemen, reageren en leren in het verkeer.

Lees meer: Jonge kinderen en hun ontwikkeling in het verkeer, wat opvoeders moeten weten

U bevindt zich hier: Home | Ouders | Tips
U bevindt zich hier: Home | Ouders | Tips